Tokaj – co to jest „putnia”?

Tokajskie wino wyróżnia się spośród pozostałych słowackich i światowych win dwoma czynnikami:

  • specyficzną (wręcz bursztynową) barwą
  • technologią produkcji – klasyczne tokajskie wina dojrzewają w drewnianych beczkach z dostępem powietrza

Tokajskie wina są połączeniem klasycznych gatunków: Furmint 65%, Lipovina (Lipowy Liść) 25% i Muskat żółty 10%. W sprzyjających latach, suszące się na wolnym powietrzu grona pokrywa szlachetna forma grzyba pleśniowego (botrytis cinerea person). Tak przetworzone jagody winogron są używane do produkcji esencji oraz naturalnie słodkich win, 3 do 6 putniowych, należących w swojej kategorii do najszlachetniejszych na świecie. Oprócz barwy, wina tokajskie charakteryzuje wyjątkowy smak, aromat, nasycenie oraz zawartość osadowego cukru.

Przesuszone na wolnym powietrzu i pokryte szlachetna pleśnią grona są zbierane i wsypywane do drewnianej beczki z jednym otworem na dnie, przez który wycieka skoncentrowany moszcz. Jest to czysta esencja, z której poprzez delikatną fermentację i dojrzewanie powstaje legendarny nektar. Po odsączeniu esencji grona są rozgniatane na miazgę i według ilości putni (putnia/cebrzyk – naczynie do którego zbiera się owoce) dodawane do beczki Gőncskego o pojemności 136 l. Każda putnia (cebrzyk) zawiera około 25kg zbotrytyzowanych winogron. Na przykład do wyrobu 4 putniowego wina używa się 100kg (4 putnie/cebrzyki) zbotrytyzowanych jagód winogron i 136 litrów tokajskiego samorodnego wytrawnego wina. Gotowy produkt dojrzewający w dębowych beczkach w tufowych piwnicach zawiera min. 90g cukru osadowego.

Dodaj komentarz